Cтатус замовлення

Cтатус замовлення

Введіть номер свого замовлення та дізнайтесь статус

№ 456 678 975 976
Візитівки
Етап 1:
Замовлення прийнято

Орієнтована дата видачі

22/05
ЗАМОВИТИ ОНЛАЙН
ЗАМОВИТИ ОНЛАЙН

Cтатус замовлення

parallaxEl

Дизайнер Олександра Дідух відверто про роботу на фрілансі

23
Серпня

24print відкриває нову сторінку для всіх, хто цікавиться дизайном, менеджментом, маркетингом та бажає знати всі нюанси роботи в команді, або ж поза нею.

Дизайнер Олександра Дідух відверто про роботу на фрілансі
parallaxEl

Фріланс vs Робота за наймом. Переваги та недоліки для дизайнера. Розбираємо поняття: кому, що і як краще обрати?

Першовідкривачкою рубрики стане дизайнерка, яка вже майже 13 років працює в цій сфері та близько семи років займається фотографією. Отож відверто: про розмежування свободи та анархії, про фріланс та роботу в команді, та головне – про дизайн як роботу та як творчість, у нашій розмові з Олександрою Дідух.


Як планувати час, коли ти – фрілансер?

Скажу чесно, що особистий час та робочий дуже «розмивається» у фрілансі. Якщо в офісі є чіткі рамки, то працюючи вдома на себе, я прикладаю більше сил, щоб розмежувати особисте та роботу. Тому в таких випадках важливий самоконтроль та тайм-менеджмент: я сама встановлюю для себе рамки. Я розумію, що один стільки не зробить, скільки робить команда. Будучи фрілансером, я намагаюся завжди шукати команди, де я росту і розвиваюся. Але жодна з цих форм не може бути райським островом, якщо ти сам цього не хочеш. Головні ресурси роботи в офісі – це безпека та розвиток. Якщо я не хочу розвиватися, то я перетворюся на «планктон» (основний недолік роботи в офісі). Але я можу бути «планктоном» і вдома в піжамі. Усе залежить тільки від мене. Я помітила, що 8 годин на добу – це межа моєї концентрації, тому я сама прийшла до оптимального графіку роботи з 9 до 19, відволікаючись на прогулянки з собакою, обіди, такі інтерв’ю, як з 24print. І тому здається, що я цілий день працювала, хоча це не так.


Фріланс – свобода чи анархія?

Багато фрілансерів сприймають роботу на себе дійсно як так звану анархію. На кшталт того, що я роблю що хочу, коли хочу, і мені чхати на дедлайни і на всіх інших. Для мене така позиція – дитяча. Я сприймаю свободу як співвідношення вибору, відповідальності та відповідальності за цей вибір. Я маю бути свідома того, що обираю. Тому фріланс – це свобода приймати рішення та нести за них відповідальність. Так, я – фрілансер, але я – не окремий Всесвіт, я – атом, частина системи, яка працює на результат.

Так, я – фрілансер, але я – не окремий Всесвіт, я – атом, частина системи, яка працює на результат.

Олександра Дідух

Які головні мінуси роботи в команді та фрілансу?

Особисто я не бачу негативних сторін роботи в команді. Навіть будучи фрілансером, я все одно в команді. Я приходжу і йду, на різний строк, я підлаштовуюся під команду. Звичайно, мені менше довіряють, і не дають більш глобальні проекти, але я можу бути з командою роками. Навіть самотній ковбой завжди буде з конем, так само і мене, і вас все одно оточують люди, і ми – частина системи. Так, я відповідаю сама за себе, але я не відривна від людей та від місця. Тому мінусів в командній роботі я знайти не можу. 

А ось щодо мінусів фрілансу, то вони є. Перш за все, я «не належу» суспільству, тому я прикладаю більше сил, щоб знайти оптимальну для себе команду. Я маю відповідальність перед більшою кількістю людей, аніж тоді, коли я працювала в офісі. По-друге, я повинна використовувати більше власних ресурсів: займатися не тільки своїми ключовими компетенціями (дизайном та структуванням інформації), а ще й брати на себе бухгалтерію, аналітику, менеджмент і навіть прибирання. У мене досить багато ролей, і вони займають у мене багато часу. По-третє, мені потрібно більше зусиль, щоб розмежовувати роботу та особисте життя. По-четверте, не завжди є стабільні клієнти, з якими можна планувати далекоглядні проекти і довго співпрацювати. Але кожен мінус – це, по суті, плюс, який загартовує.

articleImg

Чи варто ризикувати, коли виходиш на фріланс?

Взагалі, будь-яке починання для мне – це навичка і якесь нарощування. Сильніше ризикуючи, можна швидше до чогось прийти. Для мене головне зважити всі "за" і "проти", і продумати найгірший варіант.


Якими повинні бути головні якості дизайнера?

Говорити про якості, які повинні бути в дизайнері – досить широко. Наприклад, якщо ти – графічний дизайнер, то чим ти займаєшся? Ти можеш займатися брендуванням автобусів, брендуванням супутників, можеш займатися веб-дизайном, створювати кумедні гіфки. Твої компетенції можуть бути космічні. Тому тут головне розуміти формат дизайну. 

Для кожної конкретної задачі, для кожного окремого формату потрібні різні якості. Особисто для мене важливим є збереження інтересу до своєї професії, розуміння її важливості та бажання в неї вникати. 

Для мене найбільш цікава друга стадія та погляд новачка на типові речі. Також важливе бажання допомагати. Не варто забувати про базові навички тайм-менеджменту і загальну освіченість. Потрібно багато читати, грамотно висловлюватися, розуміти граматику, орфографію, мати широкий світогляд. Дивитися, що роблять інші, аналізувати і красти, як художник.


Дизайн – творчість чи робота?

У мене влаштовано так, що дизайн – це інструмент, який вирішує задачі. Творчість – це для мене експеримент, і тут дійсно цікавий погляд новачка. Інколи я роблю альбоми, пишу фотоісторії, але мені за це не платять, я просто отримую задоволення від того, що роблю. У творчості є таке небезпечне місце: настає момент нудьги. Чим би ви не займалися, настає той період, коли вам набридає. І якщо ця робота не комерційна, вам за неї не платять, то ви можете просто закинути це. Якщо це комерційний проект, то з’являється відповідальність і ви легше проходите труднощі.


24print чи 24 Print?

Звичайно, полiграфiя 24print.

Вау! Тепер файли з замовленнями тут

Користуйтеся особистим кабінетом 24 Print і тримайте свої замовлення та макети в одному місці